Stress bland studenter

Emanuel Nilsson Blogg Leave a Comment

stress bland studenterStress bland studenter

Stress bland studenter har ökat enligt en studie på Uppsala Universitet enligt SVT.

Metro skriver: ”Enligt en undersökning av CSN upplever 57 procent av studenterna att de ofta känner sig trötta eller hängiga, en tredjedel känner sig ensamma eller deppiga, och hela 70 procent känner sig stressade.”

Längre ner i Metro-artikeln kan ni läsa att det nyanseras med att många ändå upplever att de mår bra i det stora hela.

I veckan hade jag en föreläsning på Jönköping University. Brandlarmet gick mitt i så alla fick springa ut och ta frisk luft. – Ingen nackdel, det passade perfekt ihop med återhämtning som är en av nycklarna jag pratar om.

Jag har fått in en rad förfrågningar på föreläsningar från universitet och högskolor den senaste tiden, där enkäter tyder på en ökad stress och press bland studenter. Jag är tacksam för att jag får vara en pusselbit som kan hjälpa studenterna att få insikter och tankeställare för att samtidigt må bra när dom satsar på sina drömmar och mål.

Stress i Sverige – lite statistik

Detta är en problematik som kommer och går under livets gång givetvis, men det som gör att vi bör ta det på allvar är att trenden ser ut att vara negativ. Samhällsförändringar, arbetslivsförändringar, ökad global konkurrens osv är delvis faktorer som spelar in. Om vi kikar på Arbetsmiljöverkets färska video från mars 2016 som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg så menar de att stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 70% de senaste 4 åren. Ca 32 000 personer blir utbrända i Sverige per år. 38% produktionsbortfall för anställda som lider av arbetsmiljöproblem. I Sverige dör ca 200 personer per år pga jobbstress, det läste jag förra året i en annan studie.

Jag har själv varit utbränd, dessutom som ung. Jag är naiv i min vilja att inte någon mer ska behöva gå igenom samma sak. Jag skulle inte önska någon att behöva uppleva det. Det är det värsta jag varit med om, men trots allt har det ändå varit värt det. Insikterna, tankeställarna och lärdomarna som jag fått från min utbrändhet har varit ovärderliga. Därför känner jag ett ansvar och en inspiration att dela det vidare på ett konstruktivt sätt genom min föreläsning.

Vill du boka mig? Kika lite referenser mm och hör av dig sen så hittar vi ett datum! Det går utmärkt att skicka mig ett meddelande via formuläret här på hemsidan. Jag finns även direkt på 0768 844 827 och emanuel@emanuelnilsson.se

Dela gärna:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.