Utbrändhet

Mer korrekt kallat utmattningssyndrom. Denna diagnos är framför allt kopplad till stress i arbetslivet och arbetsnarkomani, men kan även komma av faktorer i privatlivet. Det handlar om att kraven från sig själv eller andra är högre än vad man upplever att man klarar av, det behöver inte vara sanningen, men man upplever tillvaron så. Insjuknandet kommer ofta under en lång period, det kan vara flera år, och det handlar om att man har ignorerad eller förträngt kroppens egna signaler under en lång period och tillslut så klarar inte kroppen mer, då drar den i alla bromsar som finns.

Symtomen på att man är eller börjar bli utmattad kan vara:

Känslomässigt: nedstämdhet, oro, ångest.

Tankemässigt: att man har svårt att koncentrera sig, minnas eller planera och strukturera saker.

Kan handla om trötthet: att man känner en trötthet som inte går att vila bort, hur mycket man än vilar och sover.

Man kan få sömnsvårigheter på olika sätt, det kan vara att man har svårt att somna eller att man vaknar många gånger under natten.

Det kan vara kroppsliga symtom som hjärtklappning, magkatarr, förstoppning, högt blodtryck, värk, överdriven ljudkänslighet. Det är ju väldigt många olika symtom och det finns fler och är ofta individuellt.

Jag har själv varit utbränd och tagit mig tillbaka starkare på många sätt, allt värdefullt jag lärt mig vill jag dela vidare. Du kan boka mig som föreläsare till företag, skola etc. Se referenser och mer info i menyn på hemsidan.