Symtom

Emanuel Nilsson Blogg Leave a Comment

Så jag fick alltså diagnosen utmattningssyndrom, det är en vital utmattning. Enligt uppdrag granskning är det ungefär 36 500 människor som blir utbrända i Sverige varje år. Det är alltså 100 personer om dygnet.

Och denna diagnos är framför allt kopplad till stress i arbetslivet och arbetsnarkomani, men det kan även komma av faktorer i privatlivet. Det handlar om att kraven från sig själv eller andra är högre än vad man upplever att man klarar av, det behöver inte vara sanningen, men man upplever tillvaron så. Och insjuknandet kommer ofta under en lång period, det kan vara flera år, och det handlar om att man har ignorerat eller förträngt kroppens egna signaler under en lång period och tillslut så klarar inte kroppen mer, då drar den i alla bromsar som finns.

Och de olika symtomen på att man är eller börjar bli utmattad kan vara: Känslomässiga: nedstämdhet, oro, ångest. Tankemässigt, att man har svårt att koncentrera sig, minnas eller planera och strukturera saker. Kan handla om trötthet, att man känner en trötthet som inte går att vila bort, hur mycket man än vilar och sover. Man kan få sömnsvårigheter på olika sätt, det kan vara att man har svårt att somna eller att man vaknar många gånger under natten. Det kan vara kroppsliga symtom som hjärtklappning, magkatarr, förstoppning, högt blodtryck, värk, överdriven ljudkänslighet. Som ni hör så är det ju väldigt många olika symtom och jag känner verkligen igen mig i alla.

Dela gärna:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.