Det handlar om ”stressundvikelse” inte ”stresstålighet”

Emanuel Nilsson Blogg 2 Comments

Jag har alltid intalat mig och sett mig som en stresstålig person. Dvs jag har kunnat stressa på som en galning och ändå få hyfsade resultat. Man skulle kunna säga benägen att utstå smärta för att nå mål eller uppnå något.

Men det är inte ”stresstålighet” som tar oss någon vart långsiktigt. Det är den mentala förmågan att inte framkalla negativ låtsasstress som kan skapa riktigt och hållbart värde. Det handlar om ”stressundvikelse” inte ”stresstålighet”.

Stress skapas av känslor och känslor skapas av tankar. Det sitter alltså i huvudet. Det är goda nyheter för den som vill ta eget ansvar och utveckla sig själv. Och lite smärtsammare fakta för den som helst skyller på andra och yttre omständigheter.

Självklart är det inte så svart-vitt när det gäller ansvaret för negativ stress i samhället och självklart ska man försöka påverka sin situation ur fler synvinklar. Men fokuserar man på att skylla på annat hela tiden så tar man oftast inte sin del av ansvaret heller.

Jag vet inte hur du är… men jag söker hellre en obekväm sanning än lever i en bekväm lögn.

 

– Boka gärna en föreläsning! 0768 844 827 eller maila Emanuel@emanuelnilsson.se

Dela gärna:

Comments 2

  1. Mycket tankeväckande – bra förklaring av stresstålig. Stressa som en galning och ändå få hyfsat resultat… Nu när jag börjat resan att återhämta mig efter utmattning har jag börjat förstå vilken skillnad i livet att göra saker i frånvaro av stress. I lugn. Tack för en bra blogg och att du delar med dig av dina kloka tankar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.