HRbloggen – Diagnos: Kollektiv avsaknad av närvaro

Emanuel Nilsson Blogg Kommentera

Hrbloggen

Foto: Isak Bandstein.

HRbloggen

HRbloggen skrev jag en artikel åt där jag utifrån egen erfarenhet samt litteratur, gammal som ny pekar på ett grundproblem i samhället. Diagnosen är: Kollektiv avsaknad av närvaro.

”Avsaknad av närvaro och medvetenhet i nuet är vår tids största utmaning på såväl individ- som organisations-, nations- och mänsklighetsnivå. Det påverkar både vår hälsa och vårt sätt att förhålla oss till omvärlden.”

”När vi i stället tränar och vänjer oss vid att vara i nuet genom att fokusera på vår andning, våra sinnesintryck och det som verkligen händer här och nu – då blir vi mindre oroliga och får mer energi till viktigare saker. Då kan vi fokusera mer på kreativitet, vänlighet och medmänsklighet.

Det möjliggör att se våra kollegor, chefer, ledare, familjemedlemmar – ja egentligen allting! – i ett helt annat ljus. Vi hamnar i en känsla av acceptans för det som är. Och från den acceptansen och närvaron kommer en sund drivkraft att vara den skillnad vi vill se i vår omgivning.”

Läs artikeln HÄR.

Boka mig som föreläsare? Välkommen att ringa 0768 844 827 maila emanuel@emanuelnilsson.se eller via sociala medier: Linkedin eller Facebook. Det går även bra via formuläret här på hemsidan.

Dela gärna:

Semester och affärsresa Tanzania

Emanuel Nilsson Blogg Kommentera

Emanuel Nilsson forelasare Tanzania

Tillbaka i Sverige efter 2 veckor i härliga Tanzania??. Fokus på semester denna gång, men hann även med att umgås med mina projektledare och ha lite avslappnade möten.

Nu Sverige?? och föreläsningsuppdrag! Ser verkligen fram emot detta året. Att få träffa många nya människor och skapa värde genom min föreläsning.

Funderar du på att boka in mig som föreläsare? Hör av dig så pratar vi mer, kikar på datum eller tar ett möte?
.
Jag hoppas vi hörs och ses snart!
.
.
Jag finns tillgänglig via telefon 0768 844 827, mail emanuel@emanuelnilsson.se, formuläret på hemsidan, samt sociala medier. Hör av dig där det passar dig bäst.
Dela gärna:

Jag ska erkänna en sak.. Jag har misshandlat ett barn.

Emanuel Nilsson Blogg Kommentera

Jag ska erkänna en sak.. Jag har misshandlat ett barn. Det känns inte alls bra, jag har dåligt samvete för det.. Tänkt dig själv ett litet barn som vill gör mycket i livet, uppleva livet och vara nyfiken.

..Och jag som bara pushar på, trycker på mer och mer, och även när barnet har uppnått målen och presterat bra, så har jag aldrig varit nöjd. Jag har gett mer och mer press, mer och mer stress, högre och högre mål, utan att tillåta någon vila och återhämtning emellan..

Det är så jag gjort mot mig själv.. Jag har misshandlat barnet inom mig.

emanuel-nilsson-forelasare-liten

Dela gärna:

Stress bland studenter

Emanuel Nilsson Blogg Kommentera

stress bland studenterStress bland studenter

Stress bland studenter har ökat enligt en studie på Uppsala Universitet enligt SVT.

Metro skriver: ”Enligt en undersökning av CSN upplever 57 procent av studenterna att de ofta känner sig trötta eller hängiga, en tredjedel känner sig ensamma eller deppiga, och hela 70 procent känner sig stressade.”

Längre ner i Metro-artikeln kan ni läsa att det nyanseras med att många ändå upplever att de mår bra i det stora hela.

I veckan hade jag en föreläsning på Jönköping University. Brandlarmet gick mitt i så alla fick springa ut och ta frisk luft. – Ingen nackdel, det passade perfekt ihop med återhämtning som är en av nycklarna jag pratar om.

Jag har fått in en rad förfrågningar på föreläsningar från universitet och högskolor den senaste tiden, där enkäter tyder på en ökad stress och press bland studenter. Jag är tacksam för att jag får vara en pusselbit som kan hjälpa studenterna att få insikter och tankeställare för att samtidigt må bra när dom satsar på sina drömmar och mål.

Stress i Sverige – lite statistik

Detta är en problematik som kommer och går under livets gång givetvis, men det som gör att vi bör ta det på allvar är att trenden ser ut att vara negativ. Samhällsförändringar, arbetslivsförändringar, ökad global konkurrens osv är delvis faktorer som spelar in. Om vi kikar på Arbetsmiljöverkets färska video från mars 2016 som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg så menar de att stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 70% de senaste 4 åren. Ca 32 000 personer blir utbrända i Sverige per år. 38% produktionsbortfall för anställda som lider av arbetsmiljöproblem. I Sverige dör ca 200 personer per år pga jobbstress, det läste jag förra året i en annan studie.

Jag har själv varit utbränd, dessutom som ung. Jag är naiv i min vilja att inte någon mer ska behöva gå igenom samma sak. Jag skulle inte önska någon att behöva uppleva det. Det är det värsta jag varit med om, men trots allt har det ändå varit värt det. Insikterna, tankeställarna och lärdomarna som jag fått från min utbrändhet har varit ovärderliga. Därför känner jag ett ansvar och en inspiration att dela det vidare på ett konstruktivt sätt genom min föreläsning.

Vill du boka mig? Kika lite referenser mm och hör av dig sen så hittar vi ett datum! Det går utmärkt att skicka mig ett meddelande via formuläret här på hemsidan. Jag finns även direkt på 0768 844 827 och emanuel@emanuelnilsson.se

Dela gärna:

Intervju om utbrändhet, företagande, entreprenörskap mm.

Emanuel Nilsson Blogg Kommentera

Intervju om utbrändhet, företagande, entreprenörskap mm

Intervju om utbrändhet har jag gjort många gånger, både i tidningar och i TV/video-sammanhang. Detta är dock första gången ett skolarbete blivit en videointervju.

Skolarbeten.

Jag brukar ställa upp i skolarbeten, dels för att det är viktigt och roligt, dels för att jag många gånger får en unik ingång på en skola eller universitet att komma och föreläsa eller på annat sätt sprida mitt budskap.

Jag föreläser både på företag och skolor, men skolor har visats sig ibland svåra att komma in på eftersom många vill just till skolor. Bästa sättet för mig att komma intill på skolor har varit via elever som rekommenderat och där jag sedan återkopplat till läraren eller rektorn som fått tipset.

Personporträtt

Detta är ett personporträtt/intervju som två journaliststudenter på Södra Vätterbygdens folkhögskola gjort. Det är en 8 minuters intervju om utbrändhet, företagande, entreprenörskap mm.

Jag har fyra fokusområden som är viktiga: sund egoism, undvika låtsasstress, prioriteringar och återhämtning för att prestera och samtidigt må bra. Vi pratar inte om det så mycket i detta klippet, men det finns i andra klipp på min kanal och i text på DENNA sidan.

Utbrändhet är ett samhällsproblem

Det är tråkigt att utbrändhet är ett samhällsproblem i dag. Vi får det bättre och bättre i många mått mätt, men samtidigt har vi höga ambitioner och mycket som behöver upprätthållas i den globala konkurrensen. Många av oss har höga mål på både arbetet och i privatlivet. Detta är i grunden något positivt tycker jag men vi måste lära oss hantera det för att det ska vara hållbart. Mitt fokus när jag föreläser är ”Att prestera och samtidigt må bra”. Mer om föreläsningen HÄR.

Jag tycker det känns enormt meningsfullt att få besöka företag, skolor och organisationer och med min synvinkel hjälpa andra med lite input kring detta. Vill du boka en föreläsning med mig till en kick-off, morgonmöte, personalträff eller annat sammanhang? – Välkommen att kontakta mig för offert och koll efter datum! Ha det fint! /Emanuel

Vill du se fler klipp så är du välkommen in på min Youtube-kanal HÄR.

intervju om utbrandhet

Dela gärna:

Säljpodden – Emanuel Nilsson Föreläsare

Emanuel Nilsson Blogg Kommentera

Säljpodden

Säljpodden drivs av Mattias Hillestrand som är säljare/säljtränare/expert på avslutningstekniker och Krister Maxe som är Copywriter/författare/expert på direktmarknadsföring. I podden pratar dom om försäljning ur olika synvinklar. I Säljpodden kan man som säljare, säljchef, företagare mm få insikter för att nå fler kunder och göra fler affärer, och det vill väl de flesta göra?

 

Emanuel Nilsson Föreläsare i Säljpodden

Jag hade äran att få bli intervjuad i Säljpodden. Du kanske undrar vilken koppling jag som föreläsare har till en säljpodd? Egentligen flera. Jag har alltid älskat försäljning och marknadsföring. Det började när jag var liten och gjorde egna biltidningar och sålde, jag köpte och sålde grejer mellan kompisar och prissatte de flesta grejerna i mitt rum, allt hade ett tydligt affärsfokus.

Jag startade mitt första bolag inom försäljning 19 år gammal, då gjorde vi uppdrag inom sälj och marknadsföring åt en rad olika kunder i olika branscher. Nu som föreläsare jobbar jag mycket med att sälja in mina föreläsningar och marknadsföra mig för att hitta nya kunder. I mitt bolag i Tanzania som jag driver sedan några år tillbaka är marknadsföringen en av de viktigaste fokusområdena vi har.

Försäljning ligger varmt om hjärtat.

Men i intervjun pratar vi inte bara om försäljning. Vi pratar om utbrändhet, motgångar, drivkrafter, företagande, prestationer och tillväxtkontinenten Afrika och i synnerhet mitt bolag i Tanzania med 20 anställda i skrivande stund.

Låter detta som något du vill investera tid i att lyssna på? Välkommen till avsnittet där jag blir intervjuad HÄR.

Finns även på Itunes.

För dig som trillat in på sidan och inte vet så mycket om mig, så är jag entreprenör, föreläsare och investerare. Jag föreläser om min erfarenhet om utbrändhet för att jag vill hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra. Jag driver även ett företag i Tanzania med verksamheter i olika branscher; byggvaruhandel, grossistverksamhet inom matvaror, återförsäljare av motorcykelreservdelar, vattenmelonsodling. Klicka runt på sidan så hittar du info och referenser mm.

Välkommen att boka en föreläsning till företaget, skolan eller organisationen.

Ring mig på 0768 844 827 eller mejla emanuel@emanuelnilsson.se

Det går också bra att använda kontaktformuläret på hemsidan.

Dela gärna:

Inspirationsföreläsning – Att prestera och må bra

Emanuel Nilsson Blogg Kommentera

InspirationsföreläsningInspirationsföreläsning.

Ska ge inspiration till förändring, ibland stora, ibland räcker det med små insikter för att göra skillnad. Det finns många sammanhang där en inspirationsföreläsning är ett välkommet inslag.

I min föreläsning fokuserar jag på att hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra. Jag tar avstamp i min egen utbrändhet som varit det värsta jag varit med om, men samtidigt den mest värdefulla erfarenhet jag fått i mitt liv.

Jag är övertygad om att man ska lära sig på misstag, men det behöver inte vara sina egna alla gånger. Varför inte låta mig inspirera dig till att inte blir utbränd och att istället hitta produktivitet och insikter.

Jag föreläser mycket på både stora och små företag, stora och små skolor och stora och små organisationer 🙂

Det brukar bli ett bra samtalsklimat efter en föreläsning och många intressanta synvinklar från både medarbetare och chefer.

För att få en bra balans i min föreläsning så berättare jag både om min utbrändhet för att ge motivation att göra en justering och fokuserar på alla lärdomar jag fått. Jag vill verkligen poängtera att det går att prestera och samtidigt må bra. Därför berättar jag även om mitt nya företag som jag driver i Tanzania som i skrivande stund är 20 anställda och utvecklas mycket bra.

Jag vet att föreläsarbranschen är en tuff bransch. Därför jobbade jag med en professionell regissör som heter Pontus Ströbaek för att få ett bra upplägg och en tydlig struktur i vad jag vill få fram. Vad jag tycker om min föreläsning är kanske mindre viktigt jämfört med mina referenser som du hittar HÄR.

Om du önskar läsa lite mer så finns några artiklar som jag skrivit och som även skrivits om mig, HÄR är ett exempel från Dagens Industri.

Fler artiklar finns på min hemsida om du klickar dig till ”Om mig” och sen undermenyn ”Media”.

Jag får helt enkelt mer gjort med mindre tid och energi nerlagt. Tycker du att det låter värt att lyssna på? Välkommen att höra av dig för att kika på datum och få en offert.

Allt gott! /Emanuel Nilsson

0768 844 827 emanuel@emanuelnilsson.se

 

 

Dela gärna:

Jag föreläser om stress och driver företag i Tanzania

Emanuel Nilsson Blogg 2 Kommentarer

Jag föreläser om stress och driver företag i TanzaniaJag pausade arbetet i mitt företag i Sverige där jag föreläser om stress, för att ha lite skön semester och miljöombyte. Jag åkte till mitt företag i Tanzania??. Då var vi 10 anställda, nu några veckor efter resan har vi gjort uppköp, startat nya företagsidéer och expanderat och i skrivande stund är vi 20 anställda. Efter resan tog jag tid att smälta intrycken och vila upp mig. Jag är nu enormt taggad och full med ny inspiration och energi att fortsätta hösten i Sverige?? och föreläsa om ”att prestera och samtidigt må bra”! Kanske är det dags för mig att komma dit du jobbar eller pluggar?

För mig ligger frågan om prestationer, stress och utbrändhet varmt om hjärtat eftersom jag själv varit utbränd. Men framför allt så har jag kommit tillbaka med nya värdefulla lärdomar som jag inte skulle vilja vara utan. Jag ser det som mitt uppdrag att vara med och lyfta frågan kring detta och genom min föreläsning dela med mig av konstruktiv och relevant input. Jag föreläser hos alla som önskar; företag, skolor och organisationer. Att bli utbränd är verkligen det värsta jag varit med om, men insikterna har gjort att det ändå varit värt det trots allt.

Efter min utbrändhet blev frågan om varför jag engagerar mig i saker väldigt återkommande. Jag blev mer syftesfokuserad. Jag har två tydliga spår i mitt arbete och liv:

  1. Jag föreläser om stress och mina insikter och lärdomar från min utbrändhet för att jag vill hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

  2. Jag driver bolag i Tanzania för att jag vill vara med och skapa arbetstillfällen.

Det är definitivt vinster i kronor, ören och Tanzaniansk shilling kopplat till detta. Det är kul när verksamheter är lönsamma, men det är syftet som driver mig. Resultaten är en konsekvens.

Vill du boka mig som föreläsare? Klicka vidare här på sidan så kan du hitta referenser, trailer, artiklar mm. Men viktigast av allt, visa ditt intresse via formuläret på hemsidan eller maila direkt till mig: Emanuel@emanuelnilsson.se eller ring 0768 844 827

 

Här nedan finns knappar så fler kan läsa detta inlägg om du delar det! Det vore schysst 🙂

Dela gärna:

Boka föreläsare – Ska vi luncha?

Emanuel Nilsson Blogg Kommentera

Boka föreläsare

Boka föreläsare? – Jag vill gärna bjuda dig på en lunch och berätta hur min föreläsning om stress, prestationer och utbrändhet kan skapa värde i er organisation. Jag ger ett djup och ett allvar men fokus ligger på inspiration kring alla möjligheter vi har att prestera och samtidigt må bra. Stressrelaterade sjukskrivningar ökar, och trots att vi har det så bra så mår vi så dåligt. Jag har själv blivit utbränd och upplevt när inte energin räcker till och när man sliter ut sig till den grad att det tar lång tid att återhämta sig.

Men viktigast av allt jag har tagit mig ut på andra sidan med enormt mycket insikter, tankeställare och lärdomar som ökat min livskvalitet på alla möjliga sätt! Jag är fortfarande företagare och älskar att ta risker, utveckla projekt och göra affärer. Men jag har hittat ett produktivt lugn som gör att jag kan få mycket gjort, få bra resultat i det jag gör och samtidigt må bra.

Mina föreläsningar har jag framfört på företag, skolor och organisationer under snart två år och jag har mottagits väl, träffat mycket härliga människor och fått jobba för dessa frågor som jag brinner för. För jag vill hjälpa människor att prestera och samtidigt må bra.

Vill du boka mig som föreläsare? Jag utgår ifrån Jönköping men åker regelbundet till Stockholm, Göteborg och Malmö och föreläser. Jag besöker med glädje hela Sverige och hänger med även utomlands om det efterfrågas.

Jag förstår att du gärna vill ha lite mer underlag för att kunna boka föreläsare. Kika gärna på referenser HÄR. Om du klickar vidare i menyn ovan så finns även lite artiklar och Youtube-klipp där jag intervjuas exempelvis DETTA.

Läs gärna en krönika som jag skrev på uppdrag av karriärmagasinet Shortcut.se: ”Därför var det värt att bli utbränd”

Välkommen att höra av dig!

emanuel@emanuelnilsson.se 0768 844 827

Dela gärna:

Stress och utbrändhet Sverige

Emanuel Nilsson Blogg Kommentera

Stress och utbrändhet Sverige

Stress och utbrändhet Sverige

Häromdagen satt jag och läste på lite siffror för att hålla mig uppdaterade om mitt ämne. Jag tänkte sammanfatta lite statistik. Bara för att ge en liten inblick och en förståelse för problematiken och trenden som vi ser idag. Detta är en utmaning som vi kommer lösa, precis som mycket annat som vi människor är kreativa och innovativa nog att lösa, men det tar tid, och många insatser från olika håll behövs. Jag tror min föreläsning är en viktig pusselbit i detta arbete och det är också vad mina kunder uttrycker. Stress och utbrändhet Sverige.

Statistiken i Sverige:

32 000 utbrända per år
200 dör av stress per år
70% på 4 år har sjukskrivningar pga stress ökat
38% produktionsbortfall för anställd med arbetsmiljöproblem

Vad håller vi på med?

Vi springer och springer och springer på i livet.. Vart är vi på väg? Och är det värt det?

Jag älskar utveckling, effektivitet och snabba processer! Men ibland undrar jag om vi är för effektiva för vårt eget bästa. Som entreprenör har jag både stressat och pressat mig enormt mycket. Det har varit roligt, och stundtals jobbigt. När det övergick till att vara mer jobbigt än motiverande började det slita på mig.

Idag kan jag säga att all stress och press inte skapade motsvarande värde med tanke på hur mycket det sliter på oss. Jag tror resultaten går att öka genom att jobba smartare och det är det jag gör idag.

Men för att förtydliga min ståndpunkt. Det är inte hårt eller mycket arbete som bränner ut i huvudsak. Det är bristen på återhämtning.

Källa SVT

Källa Arbetsmiljöverket video

Välkommen!

Behöver du input gällande dessa frågor om stress och utbrändhet Sverige? Behöver du en berättelse som ger motivation att göra de justeringar som krävs för att prestera och samtidigt må bra? Vill du ha en föreläsare som belyser allvaret och berör men framför allt fokuserar på alla konstruktiva insikter och lärdomar man kan dra från en utbrändhet.

Hör av dig! Klicka runt på sidan via menyn ovan så hittar du referenser, info, artiklar osv.

/Emanuel Nilsson 0768 844 827 eller emanuel@emanuelnilsson.se

Dela gärna: